Scroll Top
pexels-elina-sazonova-1850595

Spajanje vin in hrane lahko postane pravcata umetnost. Vedeti moramo, katere začimbe ali sestavine znajo jed potegniti na svojo stran, in zraven dodobra obvladati še vinski svet.

Kaj k posameznimi jedem, ki se pogosto znajdejo na naših krožnikih priporoča sommelierka najvišje, III. stopnje Mira Semić?

Perutnina: Če postrežemo pečenega piščanca iz pečice, bo naš izbor lažje rdeče vino mehkih taninov, npr. modi pinot, merlot. Ko se odločimo za zrezke v smetanovi omaki, je smiselno pogledovati k chardonnayu, zorjenem v hrastovem sodu. Ker perutnina verjetno ne bo na krožniku kar sama, bodimo pozorni še na prilogo in šele nato poiščemo skladen vinski okus.

Testenine: Izbiro vina nam vselej narekuje omaka. Ko pripravimo testenine z lahkotnejšo zelenjavno omako, se odločimo za belo vino srednjega telesa – beli pinot, chardony ali souvignonasse. Ko imamo na krožniku špagete s paradižnikovo omako in mesnimi kroglicami, lahko pogledujemo v dve smeri – med belimi izberemo chardonnay, med rdečimi pa modri pinot ali barbero.

Riba: Tudi tu je odvisno, kako jed pripravimo. K morski ribi na žaru naj zaplava vino prijetne svežine, kot so rebula, beli oziroma sivi pinot in malvazija. Bolj mastne ribe, kot je romb, kar kličejo k spremljavi odličnega renskega rizlinga ali lahkega rdečega vina z višjo svežino.

Rdeče meso: Na žaru popečen goveji zrezek, začinjen s soljo in sveže mletim poprom, bo skladen z kozarcem cabernet sauvignona. Če bomo kuhali goveji golaž, je odvisno, ali bo ta nežnejšega ali bolj pikantnega okusa. Kdor bo uporabil manj začimb, lahko h golažu postreže merlot, zvrst merlota in cabernet sauvignona, lažji syrah, če pa je to golaž s kančkom ostre paprike, bi šli bolj v smeri ohlajenih enostavnih svežih vin, belih ali rdečih, da nam ublaži pekočnost in osveži usta.

Sladice: Z bolj nežno potico, torej makovo, korenčkovo ali pehtranovo, je zelo lep traminec, ta sorta pa se poda tudi k številčnim drugim sladicam. Bogati orehovi potici bi raje pripeli bolj sladka vina pozne trgatve, lahko tudi likerska. Za jesenske jabolčne sladice je težko reči, katero vino gre zraven. Zagotovo belo, medtem ko nam sorto narekuje kuhar(ica), ki se odloči za rahlo pito, enostaven kolač ali štrudelj z dobro mero cimetovih vonja.

 

BERITE NAPREJ!

Preverite še, kaj vse priporoča Mira Semić, sommelierka III. stopnje na spletni strani Lidl Slovenija: https://www.lidl.si/sl/vinoteka.htm