Mediji

Za medije

Spoštovani predstavniki slovenskih in tujih medijev. Veseli nas, da ste zainteresirani za poročanje o novi ediciji Slovenskega festivala vin, katerega organizacijo smo prevzeli v ekipi Proevent. Ker želimo, da bi tudi vaše delo potekalo nemoteno in da bi o dogodku izvedeli prvi, smo za vsa vaša vprašanja na voljo preko kontakta:

Daša Kastelic:
E: dasa.kastelic@proevent.si
T: 01 300 32 30

Sporočilo za javnost – 22. Slovenski festival vin presegel pričakovanja

Ljubljana, 20. november 2019 – Slovenski festival vin, že 22. po vrsti, je tudi to leto gostoval v hramu slovenske kulture – Cankarjevem domu, med 14. in 15. novembrom. Dvodnevni dogodek je to leto obiskalo več kot 2.500 obiskovalcev.Na festivalu se je to leto predstavljalo več kot 160 vinarjevin kulinarikov,ki so predstavljali to leto že več  kot 550 vinskih vzorcev. V okviru festivala so potekali še štirje vinski saloni, to so salon Modre frankinje, salon Italijanskih vin, salon Mabat ter salon Lidlov mladi vinar.

Na dogodku je potekalo še 7 vodenih delavnics priznanimi sommelierji in enologi.

Celotno sporočilo za javnost si lahko naložite na tej povezavi.

22. Slovenski festival vin spet odpira vrata Cankarjevega doma

Danes se ob 16. uri odprejo vrata slovenskega hrama, kjer bo na enem mestu zbranih več kot 150 vinarjev iz cele Slovenije. Obiskovalcem bo na voljo več kot 500 različnih vinskih vzorcev, ki jih bodo lahko okušali danes in jutri, vse do 21. ure.

Poleg slovenskih, bodo v Cankarjevem domu tudi vinarji iz Italije, Francije, Avstrije, Hrvaške in Makedonije.

Poskrbljeno pa bo tudi za gurmanske užitke, tokrat tudi v nadgradnji veganske kulinarike.

 Glavni cilj Slovenskega festivala vin je predstavljati domača vina ter širiti kulturo pitja vina.

V sklopu festivala bodo oba dneva potekale delavnice, ki jih bodo vodili sommelierji, vinarji, strokovnjaki ter kulinariki.

Sporočilo za javnost – 22. Slovenski festival vin trka po vratih Cankarjevega doma

Že ta četrtek in petek, 14. in 15. novembra bomo spet odprli vrata slovenskega hrama kulture in gostili največji, že 22. Slovenski festival vin.

Na festivalu boste lahko okusili žlahten utrip cele Slovenije, saj bo za okušanje na enem mestu zbranih več kot 500 različnih vinskih vzorcev, ki jih bodo ponujali tako domači, kot tuji vinarji, ki bodo to leto prišli iz Italije, Francije, Hrvaške, Španije, Avstrije in Makedonije.

Glavni cilj Slovenskega festivala vin je predstavljati domača vina ter širiti kulturo pitja vina. Ker pa sta vino in kulinarika zagotovo najboljši par, to leto postavljamo kulinariko še korak naprej in jo nadgrajujemo z izjemno vegansko ponudbo restavracije Kucha.

Celotno sporočilo za javnost si lahko naložite na tej povezavi.

Ocenjevanje vin za 22. Slovenski festival vina (SFV) 2019

Ocenjevanje je potekalo v prekrasnem vzdušju Cankarjevega doma v Ljubljani. Sedemčlanska strokovna ocenjevalna ekipa je po 100-točkovni metodi ocenila skupaj 119 vzorcev, pravi mali maraton. Tako ocenjevalci, kot vina so bili dobro »razpoloženi«. Po posameznih kategorijah smo imeli predstavnike 13 belih penečih vin, šestih (6) rose penečih vin, 58 belih mirnih vin in 36 rdečih mirnih vin. Izven kategorije smo ocenili tudi tri (3) bela mirna vina z ostankom sladkorja in tri (3) rose mirna vina.Značilnost letošnjega ocenjevanja je bila poleg večjega števila vzorcev (lani 109) pričakovano visoka senzorična kakovost vin, s povprečno oceno vseh pozitivno ocenjenih vzorcev 83,8 ± 2,23 točke.

V okviru posamezne kategorije so končne povprečne ocene in standardni odkloni naslednje:
– bela peneča vina = 85,08 ± 1,35 točke; razpon ocen = 81,6-86,6;
– rose peneča vina = 84,93 ± 2,09 točke; razpon ocen = 81,2-87,4;
– bela mirna vina = 83,90 ± 2,15 točke; razpon ocen = 75-87,8 in
– rdeča mirna vina = 83,33 ± 1,95 točke; razpon ocen = 79,8-87,2.

Od že omenjene ocenitve vzorcev izven kategorije gre vsekakor za izpostaviti bela mirna vina z ostankom sladkorja, z najvišjo povprečno oceno in najmanjšim odstopanjem med tremi vzorci (85,20 ± 0,53); po drugi strani pa so v povprečju ocene za manj razpoložena rose mirna vina dosegle »le« 78,87 ± 3,78 točke.

Zmagovalci so:

PENEČA VINA -BELA:
1. MESTO: Istenič d.o.o. – PRESTIGE EXTRA BRUT 2013
2. MESTO: Radgonske gorice – ZLATA RADGONSKA PENINA SELECTION BRUT 2016
3. MESTO: Radgonske gorice – ZLATA RADGONSKA PENINA, SUHO 2016

PENEČA VINA – ROSE:
1. MESTO: Istenič d.o.o. – GOURMET ROSE BRUT 2015
2. MESTO: Vino Kozinc – JOKER ZARA 2016
3. METO: Radgosnke gorice – ZLATA RADGONSKA PENINA ROSE, SUHO 2017

BELA MIRNA VINA:
1. MESTO: Marjan Jelenič – Vina Jelenič: CHARDONNAY 2015
2. MESTO: Vina Joannes, Boštjan Protner – RENSKI RIZLING 2010
3. MESTO: Vipava 1894 d.o.o. – CHARDONNAY LANTHIERI 2017

RDEČA VINA:
1. MESTO: Ferjančič – FINO RDEČE 2015
2. MESTO: Moro – MORO MARGHERITA 2009
3. MESTO: Posestvo Štokelj – PLANTA RDEČA 2016

Iskrene čestitke in zahvala vsem pridelovalcem, ki so nam v oceno zaupali svoja »kreatorska« vina! Zahvala tudi organizatorju ocenjevanja in ocenjevalni komisiji, ki je korektno in na visokem strokovnem nivoju opravila zahtevno, a zelo prijetno delo.

Tatjana Košmerl, predsednica ocenjevalne komisije

 

21. Slovenski festival vin uspešno zaključen

Ljubljana, 22. november 2018 – Slovenski festival vin, ki je po 21 letih ponovno potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani, je v petek, 16. novembra, ob 21. uri zaprl svoja vrata. Dvodnevni dogodek je spremljalo več kot 2.000 obiskovalcev, ki so imeli priložnost okusiti več kot 500 vinskih vzorcev od kar 150 vinarjev, potekalo pa je tudi 5 vinskih salonov (Mabat, Lidlov mladi vinar, salon Modre frankinje, Salon ekoloških vin in salon italijanskih vin in kulinarike). Na dogodku je potekalo še 7 vodenih delavnic s priznanimi sommelierji in enologi ter delavnica z enim najmlajših in najperspektivnejših mladih Chefom Mojmirjem Markom Šiftarjem s Kaval Groupa.

Celotno sporočilo za javnost si lahko naložite na tej povezavi.

Novinarska konferenca 7.10.2018

Najprestižnejši dogodek za ljubitelje žlahtne kapljice pri nas prihaja v Cankarjev dom

Ljubljana, 8. november 2018 – Slovenski festival vin se vrača h koreninam, na lokacijo, kjer se je pred 21 leti tudi pričel. V Veliki sprejemni dvorani in v prvem preddverju Cankarjevega doma bo 15. in 16. novembra tako potekal največji in najprestižnejši dogodek za ljubitelje vin pri nas. Na dvodnevnem vseslovenskem vinskem festivalu, katerega organizacijo prevzema nov organizator družba Proevent, bodo obiskovalci lahko okusili več kot 500 različnih slovenskih in tujih vin, se udeležili sedmih vodenih delavnic s sommelierji in enologi v dvoranah M, v času festivala pa bo potekalo še pet vinskih salonov. V okviru dogodka poteka tudi ocenjevanje festivalskih vin, katerih podelitev bo potekala na otvoritveni slovesnosti, obenem pa bodo razglasili tudi najboljše mlade vinarje natečaja Lidlov mladi vinar.

Celotno sporočilo za javnost si lahko naložite na tej povezavi.

Novinarska konferenca 12.9.2018

Novosti 21. Slovenskega festivala vin so bile predstavljene na novinarski konferenci, ki je potekala v sredo, 12. septembra 2018, ob 11. uri v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani.

Dogodke so predstavili:

Tihomir Kovačič, direktor 21. Slovenskega festivala vin (Proevent d. o. o.)

Rado Stojanovič, predsednik programskega odbora 21. Slovenskega festivala vin (RadoStne prireditve)

Nina Levičnik, 6. Salon penečih vin Ljubljana

Slavko Dobnik, Kulinarične Haloze

Sporočila za javnost in predstavitve si lahko naložite na spodnjih povezavah: