Scroll Top

Delavnice za obiskovalce

26. Slovenski festival vin poteka pod častnim pokroviteljstvom ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana.

Pogoj za udeležbo na delavnicah je nakup vstopnice za 26. Slovenski festival vin.

Delavnice v četrtek, 14.11.

N/a, probaj! Brezalkoholne alternative vinu – ali so za kaj?

Brezalkoholne spremljave postajajo del redne ponudbe najpomembnejših restavracij na svetu. Z njimi rokujejo izkušeni sommelierji in ustvarjalci pijač. Zakaj se nekatere restavracije, kot so The Fat Duck, Jordnær in Alchemist, odločajo za uvrstitev t. i. vinskih proksijev — brezalkoholne alternative vinu, ustvarjene iz mešanic sadja, čajev, kisov in začimb — na svoje vinske liste? To niso imitacije vina, ampak kompleksne, fermentirane pijače — napitki, primerni za trenutke, ko je vino običajna izbira, pa si ga kdo morda ne sme privoščiti.

Na delavnici bomo poizkusili vsaj 5 vzorcev (ki se bodo razlikovali med četrtkovo in petkovo delavnico, skupaj vsaj 10) in skušali odgovoriti na izpostavljena vprašanja, predvsem, ali so n/a-ji dobri?

Morda sledi še kakšno presenečenje.

Najbolje ocenjena vina 26. Slovenskega festivala vin

“V okviru vodene degustacije bomo spoznavali in okušali najbolje ocenjena vina 26. festivalskega ocenjevanja. Veliko število festivalskih vin se je pred strokovno komisijo izkazalo odlično in sedaj je čas, da se predstavijo tudi vam! Zagotavljamo, da bo ob vinih in besedah priznane slovenske strokovnjakinje prof. dr. Tatjane Košmerl poučno, prijetno, predvsem pa polno tistega najboljšega, kar 26. Slovenski festival vin ponuja!”

Spoznavanje sorte vina v temi

Kako dobro poznamo naše čute, naše zaznave. Je res videz tako pomemben za okušanje vina? Pridružite se nam na zanimivi delavnici in skupaj z najboljšim sommelierjem Slovenije – Miralemom Junuzovićem spoznajte kako izostrena čutila imate.

Onkraj čokolade in vina

Pridružite se nam na spoznavanju sozvočij okusov čokolade in vina, pa tudi izbranih drugih pijač. Na edinstvenem predavanju se pobliže spoznajte z različnimi čokoladami in spoznajte kaj so odlične spremljave ob tej sladki razvadi. Pridružite se Miralemu Junuzović u – najboljšemu sommelierju Slovenije 2023 po izboru Gault& Millau na popotovanju in raziskovanju sozvočij okusov.

MasterClass – Cabernet Family

Družina Cabernetov je v vinarstvu ena izmed najštevilnejših. Oče Cabernet Frank naj bi bil po zgodovinskih raziskavah po izvoru iz Baskije, od tam naj bi prišel v francoske vinograde in se razširil vse do Normandije. Križanja sort in mutacije dajejo nove variante Cabernetov.

Do sedaj je opisanih okoli 24 sort. Med njimi je najbolj poznan Cabernet Sauvignon, ki predstavlja v svetovnem merilu tudi najbolj razširjeno rdečo sorto. V Master Class Cabernet bomo spoznali in degustirali in ugotavljali razlike med desetimi variantami Caberneta od izvorne sorte Cabernet Franka, do Cabernet Sauvignona, Cabernet Mithosa, Cabernet Dorse, Cabernet Doria, Cabernet Cubin, Cabernet Volos, Cabernet  Eidos, Ruby Cabernet in belo sorto Cabernet Blanc.

Delavnice v petek, 15.11.

N/a, probaj! Brezalkoholne alternative vinu – ali so za kaj?

Brezalkoholne spremljave postajajo del redne ponudbe najpomembnejših restavracij na svetu. Z njimi rokujejo izkušeni sommelierji in ustvarjalci pijač. Zakaj se nekatere restavracije, kot so The Fat Duck, Jordnær in Alchemist, odločajo za uvrstitev t. i. vinskih proksijev — brezalkoholne alternative vinu, ustvarjene iz mešanic sadja, čajev, kisov in začimb — na svoje vinske liste? To niso imitacije vina, ampak kompleksne, fermentirane pijače — napitki, primerni za trenutke, ko je vino običajna izbira, pa si ga kdo morda ne sme privoščiti.

Na delavnici bomo poizkusili vsaj 5 vzorcev (ki se bodo razlikovali med četrtkovo in petkovo delavnico, skupaj vsaj 10) in skušali odgovoriti na izpostavljena vprašanja, predvsem, ali so n/a-ji dobri?

Morda sledi še kakšno presenečenje.

Master Class – Zadnja vina Velikega Stanka Čurina

Stanko Čurin je največja legenda slovenskega vinarstva. Veliki ustvatjalec štajerskih vin še posebej predikatov, kakršnih še na slovenskem ni še nihče ustvaril. Dobitnik največjih in najštevilčnejših priznanj med njimi tudi Šampiona na Concours Mondial de Bruxelles 2002 za svoje ledeno vino Laški Rizling 1998, kar še vedno predstavlja najvišje slovensko priznanje do sedaj na vseh mednarodnih ocenjevanjih.

V Master Class Zadnja vina Velikega Stanka Čurina se bomo zapeljali skozi njegovo ustvarjanje in si privoščili njegova vina iz zbirke predstavitelja – Sivi pinot 2008, Zvrst 2007, Laški rizling 2003  Šampion AGRA, Muškat ottonel izbor 2003, Sivi pinot 2000, Ranina 2000, Laški rizling 1999, Ranina izbor 1998 + dve presenečenji.

Najbolje ocenjena vina 26. Slovenskega festivala vin

“V okviru vodene degustacije bomo spoznavali in okušali najbolje ocenjena vina 26. festivalskega ocenjevanja. Veliko število festivalskih vin se je pred strokovno komisijo izkazalo odlično in sedaj je čas, da se predstavijo tudi vam! Zagotavljamo, da bo ob vinih in besedah priznane slovenske strokovnjakinje prof. dr. Tatjane Košmerl poučno, prijetno, predvsem pa polno tistega najboljšega, kar 26. Slovenski festival vin ponuja!”

Masterclass – Grenčice – novi svetovni trendi

“Na delavnici bomo predstavili svetovne grenčice, sledila pa bo degustacija najmanj šestih vzorcev.

Šola Sommelier Master Slovenija in Spirit Academy by Majda Debevc vam želi s to delavnico približati nove in prihajajoče svetovne modne trende na področju aromatiziranih žganih pijač.

Na začetku bo uvodno predavanje o svetovni zgodovini grenčic s predstavitvijo najnovejše slovenske grenčice Ultimus iz Ptujske kleti.

V nadaljevanju bomo izvedli degustacijo šestih primerov”

Arty Party - slikanje in vinčkanje

“Si za popolnoma drugačen večer? Bolj kreativno kot pijača v baru, bolj sproščeno kot tečaj. ARTY PARTY je dogodek s kozarčkom v eni roki in čopičem v drugi. Popolnoma nobene izkušnje niso potrebne, da ustvariš svojo umetnino. Gre za sproščen večer druženja, vinčkanja in ustvarjanja. Akademsko izobraženi umetniki te bomo vodili korak za korakom od praznega platna do končne slike. Kozarčki so na nas. Ti le pridi s prijatelji, sodelavci ali sam – to je odlična priložnost za spoznavanje ljudi.

P.S.: Pravijo, da je to nova joga.”

Prijava na delavnico za razstavljavce

Prijava na delavnico za razstavljavce

Novinarske akreditacije

Novinarske akreditacije