Kako okušati vino kot profesionalec 1.del

Kako okušati vino kot profesionalec 1.del

PRAVILO: Okušanje vina naj bo vedno zabavno in vina nikoli ne smemo jemati preresno, lahko pa raziskovanje vinskih okusov naredimo še bolj prijetno, če razumemo, kaj v vinu sploh iskati.

  1. POGLED: Dobro poglejte v kozarec in opazujte barvo, bistrost in iskrenje vina. Katere barve zaznate? Je vino bistro? Nagnite kozarec in poglejte rob vina, če lahko vidite nianso druge barve?
  2. VONJ: Najprej povonjajte kozarec natečenega vina in ga nato dobro zavrtite in ponovno povonjajte. Bodite pozorni na spremembo vonjav, ki se razvijajo. Pomislite, katere različne arome lahko zaznate; vonjate jagodičevje, nežno cvetje, vaniljo ali celo kombinacijo vseh? Koliko različnih arom prepoznate? Ali so arome kompleksne in bogate, ali so enostavnejše in živahnejše? Najbolj pomembno pa je, da znate presoditi, če so vam prijetne.
  3. OKUS: Naredite požirek in se osredotočite na vse okuse, ki se vam razvijejo v ustih. Katere izmed štirih osnovnih okusov zaznate?  Kako dolgo ostane okus? Kako intenziven je okus? Je vino uravnoteženo ali nekaj močno izstopa? Se arome v ustih razvijajo?
  4. PONOVITE: Ponovno okusite in razmišljajte o vinu kot o celoti – skupek barve, vonja in okusa. Je vino skladno in harmonično? Pustite vinu, da se razvije in vam samo pove svojo zgodbo.

Kako prepoznati in kaj iskati v vinu pa naslednjič – do takrat pa si vzemite čas in si odprite steklenico ali dve ter naredite prvi korak!

Veliko užitkov!