REZULTATI OCENJEVANJA 2025
27. Slovenski festival vin poteka pod častnim pokroviteljstvom ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana.
Uradno odprtje in razglasitev najboljših vin
Festival se bo začel s slavnostnim odprtjem in razglasitvijo zmagovalcev letošnjega strokovnega ocenjevanja vin, ki ga vodi prof. dr. Tatjana Košmerl. Zbrane bo nagovoril častni pokrovitelj festivala, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki bo skupaj z direktorjem festivala Tihomirjem Kovačičem ter Košmerlovo podelil priznanja najboljšim vinarjem.
V okviru strokovnega ocenjevanja za 27. Slovenski festival vin, ki je potekalo 7. in 8. novembra 2025, je bilo 7-članski komisiji zaupanih 130 vzorcev v sedmih kategorijah. Med vsemi vzorci je strokovna komisija ocenila 19 penečih belih vin, 3 peneča rose vina, 54 belih suhih vin, 5 belih vin z ostankom sladkorja, 10 oranžnih vin, 3 rose vina in 36 vzorcev rdečih vin. Po posameznih kategorijah bodo zmagovalci razglašeni v štirih kategorijah.
V primerjavi s prejšnjimi leti so bila vina prepoznana kot še »višje« kakovosti. To sicer ne potrjuje povprečna ocena vseh letošnjih ocenjenih vzorcev, ki je znašala 85,7 točk (lani za primerjavo je bilo 86,5 točk), kar je manj. Izpostaviti moramo predvsem 11 vzorcev, ocenjenih s povprečno oceno nad 90 točk, kar je prvič v zgodovini festivalskega ocenjevanja. Vzorci prihajajo iz naslednjih kategorij: po dva vzorca med belimi penečimi in belimi mirnimi suhimi vini ter kar sedem vzorcev med mirnimi rdečimi vini. V dveh od naštetih kategorij je bila potrjena tudi najvišja in primerljiva povprečna ocena: rdeča vina (87,04 točk) in peneča bela vina (87,03 točk). Iskrene čestitke!
Slavnostno odprtje in razglasitev zmagovalcev bo potekalo v četrtek, 13. novembra, ob 15. uri v prvem preddverju Cankarjevega doma.
Zmagovalna vina 26. Slovenskega festivala vin
Vsi sodelujoči vinarji so lahko svoja vina, ki jih to leto predstavljajo prav na festivalu, prijavili na festivalsko ocenjevanje, ki ga je že pred festivalom izvedla strokovna komisija s prof. dr. Tatjano Košmerl na čelu. V okviru strokovnega ocenjevanja za 26. Slovenski festival vin, ki je potekalo 8. in 9. novembra 2024, je bilo 7-članski komisiji zaupanih 138 vzorcev.
Med vsemi vzorci je strokovna komisija ocenila 16 penečih belih vin, 4 peneča rose vina, 54 belih suhih mirnih, 5 belih mirnih z ostankom sladkorja, 10 oranžnih vin, 4 rose vina in 45 vzorcev mirnih rdečih. Iz napisanega števila vzorcev je razvidno, da je strokovna komisija imela novo kategorijo oranžnih vin, po posameznih kategorijah pa so bili zmagovalci razglašeni v štirih kategorijah. V primerjavi s prejšnjimi leti so bila vina prepoznana kot še »višje« kakovosti, o čemer priča tudi povprečna ocena letošnjih ocenjenih vzorcev, ki je znašala 86,5 točk, kar je za dve točki več v primerjavi z lani.
Zmagovalci letošnjega ocenjevanja festivalski vin v posamezni kategoriji so bili razglašeni prvi dan festivala, in sicer 14. novembra 2024 ob 16. uri v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma. Priznanja najboljšim pa so podeljevali minister Matjaž Han, vodja strokovne komisije prof. dr. Tatjana Košmerl in Tihomir Kovačič, direktor Slovenskega festivala vin.
Zmagovalci v svojih kategorijah
Ostali prejemniki priznanj
PENEČA BELA VINA
- 2. mesto: VINOGRADNIŠTVO IN VINARSTVO ČARGA
- DONNA REGINA BRUT NATURE, 2020
- PRIMORSKA - BRDA
- 3. mesto: RADGONSKE GORICE D.O.O.
- ZLATA RADGONSKA PENINA, SUHO, 2018
- PODRAVJE - ŠTAJERSKA SLOVENIJA
BELA MIRNA VINA
- 2. mesto: LAZAR WINERY
- LAZAR ALLURE GRAND CUVEE, 2020
- NEGOTIN - SEVERNA MAKEDONIJA
- 3. mesto: VINAKRAS Z.O.O. SEŽANA
- VITOVSKA PRESTIGE, 2019
- PRIMORSKA – KRAS
ORANŽNA MIRNA VINA
- 2. mesto: POSESTVO BERCE, MATJAŽ BERCE S.P.
- REBULA 2020 GRAND, 2020
- PRIMORSKA - VIPAVSKA DOLINA
- 3. mesto: BORDON
- ANABELA, 2020
- PRIMORSKA - SLOVENSKA ISTRA
RDEČA MIRNA VINA
- 2. mesto: ALEKSANDROVIĆ WINERY
- ALEKSANDROVIĆ VOŽD, 2017
- TOPOLA - ŠUMADIJA - SRBIJA
- 3. mesto: SAXIDA
- MERLOT, 2013
- PRIMORSKA - VIPAVSKA DOLINA
Vsem zmagovalcem in sodelujočim čestitamo za odlično uvrstitev!













