Program

Preliminarni program

Poleg izjemne priložnosti, da boste lahko okusili več kot 500 slovenskih in tujih vin, boste lahko obisk 21. Slovenskega festivala vin izkoristili tudi za udeležbo na številnih vodenih delavnicah in tematskih salonih. V nadaljevanju najdete preliminarni program, točne urnike delavnic bomo objavili kmalu.

Seznam vinarjev

Seznam vinarjev si lahko ogledate tukaj >.

Saloni

Natečaj Lidlov mladi vinar že šesto leto zapored izvaja Lidl Slovenija v partnerstvu s Slovenskim festivalom vin. V
salonu Lidlov mladi vinar se bodo predstavili štirje finalisti natečaja – Peter Gönc (Gönc Winery) s sivim pinotom,
Špela Štokelj (Posestvo Štokelj) s pinelo, Martin Erzetič (Čarga 1767) z merlotom in Jakob Bizjak (Domačija Bizjak) s
cabernet sauvignonom.

Poleg njih se bodo s svojim mladim vinom predstavile tudi tri študentske ekipe iz Visoke šole za vinogradništvo in
vinarstvo Univerze v Novi Gorici, Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru in Biotehniške
fakultete Univerze v Ljubljani. Salon bo celostno zaokrožila še vrhunska poznavalka vin Mira Šemić, ki bo predstavila
svoj izbor štirih vrhunskih vin, ki so na voljo v Lidlovih trgovinah po celi Sloveniji.

Osnovna naloga podjetja je skrb za upravljanje izbranih blagovnih znamk. Zagotavljamo ažurno dostavo blaga,
spodbujanje naročil, uvajanje izdelkov na police v trgovske verige ter njihovo pozicioniranje, usklajevanje
in vodenje cenovne politike. Načrtujemo in izvajamo marketinške aktivnosti ter skrbimo za izvajanje strategije
posameznih blagovnih znamk. Na festivalu se bomo predstavili v svojem salonu Mabat, kjer bomo prisotni s 14
vini in eno kulinarično zgodbo. www.mabat-int.si.

V Sloveniji se vedno več vinogradnikov in vinarjev odloča za ekološko in biodinamično pridelavo, in nekateri med
njimi se bodo predstavili tudi na prvem salonu ekoloških in biodinamičnih certificiranih vin. Najširši imenovalec
tako ekološke, kot biodinamične pridelave je, da vinogradniki in vinarji v obeh oblikah zavestno izhajajo in se
prilagajajo naravnim ritmom, namesto da bi naravo prilagajali pridelavi. Zato omejujejo svoje posege v okolje,
skrbijo za ohranjanje rodovitne prsti, biotsko pestrost, ohranjanje naravnih virov in upoštevajo družbene in
kulturne vidike pridelave. Ekološko in biodinamična vina so pridelana brez sintetičnih gnojil in škropiv in zato ne
vsebujejo pesticidov. Ljubitelji vin bodo dobili na prvem salonu ekoloških vin priložnost, da se seznanijo z zdravju
bolj prijaznimi, slovenskimi ekološkimi vini iz Primorske in Štajerske, kjer jim bodo predstavili posebnosti le-teh
iz prve roke pridelovalci sami.

Italian Trade Agency – ITA je italijanska vladna organizacija, ki razvija, pospešuje in podpira gospodarske in
trgovinske odnose med italijanskimi in tujimi podjetji, z mednarodno promocijo italijanskih dobrin in storitev. Prav
tako promovira podobo “Made in Italy” po celem svetu in državo Italijo kot destinacijo za tuje naložbe.

ITA deluje pod vodstvom in nadzorom italijanskega Ministrstva za gospodarski razvoj. S svojo mednarodno
prisotnostjo, v okviru italijanske diplomatske mreže, deluje skupaj s poslovnimi in drugimi javnimi in zasebnimi
organizacijami, ki nudijo usklajeno podporo italijanskim podjetjem, vključenim v proces globalizacije.

S sedežem v Rimu in z uradi v Milanu ter drugod po svetu, ITA nudi informacije, usposabljanje, pomoč in promocijo
italijanskim proizvajalcem in ustanovam.

Za več informacij se obrnite na Agencijo ITA Ljubljana ali obiščite spletno stran www.ice.it/en.

Salon modre frankinje je nadgradnja tradicionalnega mednarodnega Festivala modre frankinje, ki od leta 2011 poteka vsako leto na gradu Sevnica, v obliki mednarodnega ocenjevanja modrih frankinj ter predstavitve v obliki edinstvenega enološko-kulinaričnega dogodka, na katerem se predstavijo in ponudijo vina izbrani domači in tuji pridelovalci modrih frankinje ter kulinarični ponudniki. Poslanstvo festivala modre frankinje je stalno osveščanje, promocija in dvig kakovosti sorte modra frankinja.

Vodene delavnice

Udeležba na delavnicah je možna s kupljeno vstopnico za 21. Slovenski festival vin in ob predhodni rezervaciji.

Spletne prijave na delavnice so zaključene zaradi zapolnitve kapacitet.

Četrtek, 15.11.2018

  • 17:00 - 17:45, LOKACIJA: PREDAVALNICA M1

    BOVIN MAKEDONIJA – PREZENTACIJA VRANCEV IZ RAZLIČNIH LOKACIJ

    Vodi: Boris Necev, dipl.ing., glavni enolog vinarije Bovin

    V družbi z ljubitelji vin Bovin vam bomo predstavili in z vami uživali ob degustaciji vrancev različnih letnikov in iz različnih leg v makedonski vinski regiji Tikveš. Tako boste lahko okusili, kako letniki in mikrolokacije vplivajo na okus vina.

  • 18:30 - 19:15, LOKACIJA: PREDAVALNICA M1

    ŽENSKI OBRAZ(I) PENEČIH SE VIN

    Vodi: dr. Nina Levičnik, ustanoviteljica mreže Salon of Sparkling Wines

    Opis: Če se je še dobro desetletje nazaj zdelo, da je svet vina moški svet, je danes bolj kot kdaj koli prej jasno, da temu ni (več) tako. Na eni strani je po vinogradih in kleteh vse več žensk (v najrazličnejših funkcijah), na drugi pa ženske postajajo vedno bolj pomembne oziroma na nekaterih trgih že kar glavne odločevalke in nakupovalke vina. Zato je skrajni čas, da tudi vinska industrija ne samo vzame na znanje, ampak resno razmisli o ženski vlogi v vinskem svetu ter raznolikosti, ki jo s seboj prinaša ženska roka in le to sprejme kot priložnost, ki je svet vina še ni imel. Ali se ženska roka lahko (pre)pozna pri končnem pridelku? Ali obstajajo razlike med moškim in ženskim pristopom pri pridelavi in donegovanju? Ali je žensko okus drugačen od moškega? Vse to in še več bodo ob degustaciji odličnih penečih se vin razkrile njihove avtorice.  Več: www.salonofsparklingwines.eu

  • 17:30 - 18:15, LOKACIJA: PREDAVALNICA M2

    NAJBOLJE OCENJENA VINA 21. SLOVENSKEGA FESTIVALA VIN

    (Prijave več niso možne zaradi omejenosti prostora in zapolnjenih kapacitet.)

    Vodi: prof. dr. Tatjana Košmerl, predsednica ocenjevalne komisije in Valentin Bufolin, sommelier 3. stopnje

    V okviru vodene degustacije bomo spoznavali in okušali najbolje ocenjena vina letošnjega festivalskega ocenjevanja. Obsežno število festivalskih vin se je pred komisijo odlično izkazalo in sedaj ja čas, da se predstavijo tudi vam! Zagotavljamo, da bo o vinih in besedah priznane slovenske strokovnjakinje, profesorice dr. Tatjane Košmerl, in slovenskega someljejskega podprvaka Valentina Bufolina,  poučno, prijetno, predvsem pa polno tistega najboljšega kar 21. Slovenski festival ponuja!

  • 19:00 - 19:45, LOKACIJA: PREDAVALNICA M2

    ZAKAJ IN KAKO NAS VINO LAHKO OČARA?

    VODI: Jože Rozman, vinski publicist, degustator, somelje 2. stopnje, WSET III.

    Jože Rozman je letos poleti pri založbi Beletrina izdal knjigo Čar vina. To ni suhoparno tehnično navajanje, kaj početi v vinogradu in kleti, da ustvarimo dobro vino, saj je tovrstnih priročnikov z nasveti pri nas dovolj. Čar vina je osebno izpovedno pisanje o tem, kaj je v vinu tisto, da človeka lahko očara, začara in ga ne spusti iz čarnega risa. Kot se je to zgodilo z avtorjem, ki že desetletja prijateljuje z vinom in mu vsakič in vedno znova podarja še neodkrite skrivnosti. Knjiga je polna iskrivih domislic, podprtih z lastnimi izkušnjami in srečanji s številnimi legendarnimi vinarji doma in na tujem, tudi tehtnih misli o vinu in njegovih začetkih pred osem tisoč leti. Od tam nas pregledno in nazorno popelje do današnjih časov in zavije tudi na avtorjeva vinopivska (stran)pota. Sočen in bogat jezik ter pestra

  • 18:00 in 20:00, LOKACIJA: RAZSTAVNI PROSTOR KAVAL GROUP, PRVO PREDDVERJE

    KAVALOVA KULINARIČNA DOŽIVETJA

    VODI: Chef Mojmir Marko Šiftar, Restavracija Evegreen Kaval Group

    Podajte se v pester svet priprave hladnih predjedi z večkrat nagrajenim Chefom Mojmirjem Markom Šiftarjem, enem izmed najmlajših in najperspektivneših Chefov v Sloveniji, in ki svoje nore kulinarične ideje razvija v Restavraciji Evergreen na Smledniku. Skupaj z Mojmirjem boste spoznali, kako nastajajo hladne predjedi in katera vina se ob njem najbolj povezujejo. Dva izmed udeležencev bo obdaril z večerjo za dva v Restavraciji Evergreen na Smledniku!

Petek, 16.11.2018

  • 16:30 -17:15, PREDAVALNICA M1

    OKROGLA MIZA: POTENCIALI EKOLOŠKIH VIN V SLOVENIJI

    Povezuje: mag. Darja Zemljič

    V Sloveniji se je obseg ekološke obdelanih vinogradov v zadnjem desetletju povečal na 559 ha v letu 2017, v biodinamično pridelavo po smernicah Demeter pa je bilo v letu 2017 v Sloveniji obdelanih 79,03 ha vinogradov. Čeprav je skupni imenovalec vin iz obeh oblik pridelave skrb za okolje, rodovitna prst, biotska pestrost ter posledično višja kakovost, saj so ta vina pridelana brez sintetičnih gnojil in pesticidov, na slovenskem trgu ekološka vina še vedno niso priznana kot pridelek z višjo dodano vrednostjo. Hkrati vse več tujih turistov odkriva Slovenijo kot pridelovalko tradicionalnih vin in hrane in  jo zaradi kakovostne vinsko-kulinarične ponudbe tudi obišče. Ali je vzrok za slabšo povpraševanje po ekoloških vinih na slovenskem trgu le nezaupanje v nadzor ekološke pridelave, ali je certifikat zares pomemben, zakaj slovenski ekološki vinarji na trgu še vedno niso povezani in druge vzroki v ozadju, bodo odgrnili sogovorniki iz vrst ekološke kontrole, pridelovalcev in turistične stroke.

  • 18:00 - 18:45, PREDAVALNICA M1

    LIDLOVI MLADI VINARJI

    VODI: Mira Šemić

    Mira Šemić je ena od največjih vinskih strokovnjakinj doma in po svetu. Nedavno se je povezala z Lidlom Slovenija z namenom predstavitve bogate ponudbe kakovostnih vin, ki jih Lidl ponuja na svojih policah. Na posebni delavnici na Slovenskem festivalu vin pa bo Mira združila moči s finalisti projekta Lidlov mladi vinar, ki ga podjetje Lidl Slovenija v partnerstvu s Slovenskim festivalom vin izvaja šesto leto zapored. Predstavila se bodo letošnja finalna vina, ki bodo od 15. novembra 2018 do razprodaje zalog na voljo tudi v Lidlovih trgovinah po Sloveniji. O izkušnjah in prednostih sodelovanja na natečaju bomo povprašali tudi lanskega zmagovalca, Lidlovega mladega vinarja 2017 Jerneja Žorža.

  • 18:00-18:45, PREDAVALNICA M2

    DELAVNICA Z DEGUSTACIJO: SO EKOLOŠKA VINA ZARES DRUGAČNA?

    (Prijave več niso možne zaradi omejenosti prostora in zapolnjenih kapacitet.)

    Vodi.: dr. Dejan Bavčar, Kmetijski inštitut Slovenije

    Slovenije ima dolgo tradicijo pridelave tradicionalnih vin, ki temeljijo predvsem na podaljšani maceraciji. Takšna vina imajo zato v primerjavi s konvencionalnimi drugačne senzorične lastnosti: bela so bolj intenzivnih barv, bolj ekstraktna, manj sortna, zaradi daljše maceracije tudi bolj trpka in prijetnejša za uživanje šele po nekaj letih ležanja. Toda njihov kletar odloča, ali bodo vina iz ekološko pridelanega grozdja bolj podobna tradicionalnim ali konvencionalnim vinom. Je Slovenija na tem področju bolj podobna germanskim ali romanskim državam, in zakaj se slovenski ekološki vinarji ne strinjajo s pravili za ekološko kletarjenje v EU, bo predstavil ob nekaterih ekoloških vinih ter njihovimi pridelovalci dr. Dejan Bavčar.

  • 19.30 – 20.15, PREDAVALNICA M1

    DELAVNICA – HORIZONTALNO DRUŽENJE VIN IN DESTILATOV Z JEDMI SOMMELIER MASTER

    VODITA: Majda Debevc, WSET® LEVEL 3, WSET® LEVEL 2 PROFESSIONAL CERTIFICATE IN SPIRIT in Aleksander Bohinc, sommelier 3. Stopnje

    Na delavnici bomo predstavili 5 okusov, ki jih bomo družili s petimi vini in petimi destilati. Šola Sommelier MASTER vam želi s to delavnico prikazati del širokega razmišljanja pri druženju vin in destilatov z jedmi v obliki horizontalne delavnice.

    Najprej bo sledilo kratko predavanje o druženju vin z jedmi in druženju destilatov z jedmi.

    V nadaljevanju bomo izvedli zanimivo delavnico, kjer bomo k vsaki jedi družili po eno vino in en destilat, kar nam bo odprlo veliko prostora za debato o obeh kombinacijah.

    Na koncu bomo naredili primerjavo, katere posamezne kombinacije so zmagale.

    Izmed vseh udeležencev bomo izžrebali enega, ki mu bo šola SOMMELIER MASTER podarila nagrado Pulltex vinski odpirač s Swarovski kristali.

Društvo za razvoj vinske kulture Sommelier Slovenije v sklopu 21. Slovenskega festivala vin pripravlja izobraževalni kotiček osnovnih vinskih arom. Ob pomoči someljejev boste v festivalskih vinih poiskali arome jabolka, popra, vijolice, čokolade…  S kozarcem vašega najljubšega festivalskega vina pogumno pristopite do njih in se prepustite raziskovanju neskončnih arom v vinu!