z
a

r
a
z
s
t
a
v
l
j
a
v
c
e
 

E-novice

Bodite obveščenih o naših dogodkih.

Pravila pokušanja

Dolgoletni sodelavec Slovenskega festivala vin doc. dr. Mojmir Wondra priporoča:

13 PRAVIL DEGUSTIRANJA FESTIVALSKIH VIN

1 DO VINA SE OBNAŠAJTE SPOŠTLJIVO – kozarec držite za pecelj.
2 NE POKUŠAJTE VINA NA TEŠČE.
3 NAREDITE VRSTNI RED POKUŠINE - bela, rose, rdeča, predikati, peneča (ta lahko tudi na začetku).
4 ZAZNAVA Z OČMI: barva, bistrost in iskrivost videza.
5 ZAZNAVA Z NOSOM: intenzivnost in dolžina cvetice (večkrat zavrtite kozarec).
6 ZAZNAVA Z USTI: aroma in okus (naredite majhen požirek in ga zadržite v ustih nekaj sekund).
7 ZAZNAVA Z USTI: dolžina in intenzivnost arome in okusa.
8 ZAZNAVA Z USTI: skladnost in harmonija okusa (vrstni red – sladko, kislo, slano, grenko).
9 POVEŽITE VSE ZAZNAVE V CELOTO: splošni vtis vina.
10 NEVTRALIZIRAJTE OKUS PRED NASLEDNJIM VZORCEM: košček kruha, sadja ali sira.
11 NE PREPRIČUJTE OSTALIH O SVOJI NEZMOTLJIVOSTI.
12 OCENITE SVOJE SPOSOBNOSTI PREDEN SE LOTITE NASLEDNJEGA VZORCA (ne opijajte se).
13 PO KONCU POKUŠINE PREVERITE SVOJE SPOSOBNOSTI ZA VOŽNJO (alkotest).

»Ovinjanje« kozarca
Pred vsako degustacijo je potrebno kozarec za vino »oviniti«. Vino se zavrti v njem in ovini stene kozarca, kar omogoča lažje in boljše zaznavanje cvetice in drugih lastnosti.

Pitje vode med degustacijami
Različna vina vsebujejo različne vol. % alkohola, zato vam priporočamo, da med degustiranjem različnih vinskih vzorcev pijete vodo, s čimer se boste izognili dehidraciji, obenem pa boste tudi jasneje zaznavali vsak posamezni vzorec vina.

V primeru gneče
V kolikor bi se na posameznih razstavnih prostorih vinarjev pojavljala gneča, vam priporočamo, da vzorce vin okušate po posameznih vinorodnih okoliših in se s tem izognete nepotrebnemu čakanju v vrstah za pokušino vzorcev vin.